» English

GORDANA KALJALOVIĆ ODANOVIĆ
Skulptura i projekti

Gordana Kaljalović

Rođena 1951. u Beogradu. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti, Beograd 1975. i na Filološkom fakultetu 1977. Magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti. Radila kao kustos Galerija Doma Jugoslovenske armije 1978 - 1993. Studijski boravak: Pariz, Cite International des Arts, 1986, 1990.

Od 1993. Radi na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, od 2006 – 2016. kao redovan profesor. Realizovala 28 samostalnih izlozbi u Srbiji i prethodnoj Jugoslaviji, kao i Grčkoj i oko 20 kustoskih projekata ucestvovala na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. / Klivlend, London, Solun, Santa Barbara, Vervier i dr. /

Dobitnik više nagrada - Godišnja nagrada Galerije Kolarčevog univerziteta, Nagrada ULUS-a za malu plastiku, nagrada Jesenjeg salona, nagrada TV za doprinos kulturi povodom autorske izložbe Poetika linije.

Realizovala skulpturu u eksterijeru 2005. Kakslautanen, Finska. Vodila radionicu za studente u Firenci 2005, 2006, 2007. u okviru Outside project.

Jedan broj radova je u vlasništvu muzeja u zemlji / Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej grada Beograda, Muzej Zepter u Beogradu, Narodni Muzej u Čačku, Muzej savremene umetnosti u Novom Sadu, Narodni muzej u Kraljevu, Pljevlju, Iloku i dr. / i privatnih kolekcija u inostranstvu / Muzej žena, Santa Barbara, USA, Vervier, Belgija, Lamija, Hora, Lefkada, Grčka /.

Autor dvadesetak projekata: Poetika linije, Grad, Magični univerzum, Intimni program za studiju predmeta u enterijeru, Skok u prazno, Afrodita izmedju mita i stvarnosti, Promenljivi pejzaž, Grafit materija i energija spiritualne teritorije, Izbliza iz daleka 2014-2018 i dr.

Zastupljena na sajtu Cite D es Arts, /Francuska/, Musuem of Women in Art /Vašington/ i bazi podataka Centro de Arte Muzeja Reina Sofia, Madrid.